Monday, May 23, 2011

Mé dojmy z 13 nových aut po 30 minutách jízdy

O víkendu jsem se zůčastnil akce "Deň importérov 2011" kterou na Slovensku každoročně organizuje časopis Auto Motor a Šport. Je to sraz importérů různých značek - každý přiveze auto své značky a celý den může jezdit v těch ostatních.

Díky tomu jsem měl možnost řídit a srovnat v jeden den a na stejné cestě 13 zajímavých nových aut, každé přibližně 30 minut. Mé dojmy:

BMW 320i Cabrio
benzín R4, manuál
Výborný dojem. Je to opravdu kabrio a ne roadster - velmi pěkný decentní zvuk který začne znít sportovně až když na to člověk šlape, jinak neruší. Kastle krásně pevná, motor ne přehnaně silný, ale neurazí. Více by se hodil šestiválec. Chování na cestě super jisté, do zatáček se vrhá s radostí, v interiéru nic nevrže, ani pevná skládací střecha v jakékoliv poloze.
Shrnutí - projevem i pohodlím normální trojka "v BMW kvalitě" s bonusem v podobě skládací střechy.





Mercedes-Benz CLS 350 CDI
diesel V6, automat
Výborný dojem. Je to velký koráb s jediným cílem - izolovat posádku i řidiče od nepohodlného světa za okny. Všechno absolutně bez zpětné vazby, převodovka není cítit, motor není slyšet, vítr není slyšet, podvozek není slyšet, interiér ani nevrzne. Motor je dostatečně silný, ale nijak nesvádí řidiče k tomu aby ho využíval (podobný dojem mám motorově ze své 730d i když je samozřejmě o dvě generace jinde). Interiér luxusní, ale tradiční, žádné výstřelky. Prasárna jsou přifukovací boky sedaček v zatáčkách, dost mě to rušilo. Samozřejmě to lze vypnout.





BMW 125d
diesel R4, manuál
Výborný dojem. Menší auto v naftě neztrácí nic z kvality větších BMW. Vevnitř je podobně místa jako ve starších generacích trojky. Na cestě se auto chová naprosto suverénně, do zatáček se těší ještě více než trojka. Motor je jasná nafta, dostatečně silná, ale "je tam" - je slyšet.




Mercedes-Benz SLK 350
benzín V6, automat
Dojem velmi dobrý, ale jinak než jsem čekal. Mercedes úplně upustil od záměru izolovat od okolí a naopak postavil plnokrevný roadster ze kterého stříka adrenalin. Výfuk burácí už při výjezdu z parkoviště, podvozek je tvrdý - hrboly jsou dost cítit, ale to je zjevně záměr, jinak auto ani nevrzne a sedí na cestě jako přibité. Každým coulem svádí k využívání svého potenciálu, se staženou střechou, ať se kloboučníci bojí a na domech praskají okna.




Hyundai Genesis Coupe 3.8 V6
benzín V6, automat
Příjemné překvapení. Jednak jde o můj nejoblíbenější formát auta - velké kupé - a jednak se Hyundai vydal "proti proudu" a namísto malého motůrku s turbem dal skoro čtyřlitr. Člověk musí vědět co chce a kolik na to má peněz. S BMW a Mercedesy se to nedá srovnávat - automat je nemotornější, na nerovnostech se auto nechová tak jistě, interiér je o generaci pozadu, řízení je naladěné vysloveně špatně.... ALE - jedná se o mnohem levnější auto, které splní co slibuje. Na cestě si rozhodně vynucuje pozornost, je relativně pohodlné a přitom sportovní a motor je jeho nesilnější stránkou. Je silný a pružný a zbytek auta za ním sice stíhá, ale jen tak tak...




Alfa Romeo Giulietta asi 1.4 TB
benzín R4, manuál
Jedno z nejhorších aut celého dne. Opravdu nevím čím by mě mělo přesvědčit ke koupi. Designově je zvenku v pořádku, ale zevnitř se mi vyloženě nelíbí a všechno ostatní už je jen horší. Podvozek normální, motor docela slabý, interiér vrže jako kdyby auto mělo najeto 150000. Řadící páka s koulí má dráhy jak autobus. Celé auto působí hrozně levně, krom exteriéru.





Škoda Fabia RS
benzín R4, automat DSG
Jedno z nejhorších aut celého dne, krom převodovky. Dvouspojková DSG je opravdu excelentní. V automatickém režimu se výborně přizpůsobuje stylu jízdy a  během dvou minut jsem jel 60-kou i na šestém i na druhém převodovém stupni - v obou případech přesně jak jsem potřeboval. V manuálním režimu je přeřazení uplně magické, prostě "cvak" a otáčky jsou jinde - musí se to zažít. Zbytek auta je ale vyloženě tristní. Motor je sice OK, silnější než jsme u Fábií zvyklí, ale podvozek tomu absolutně neodpovídá, při prudším zrychlení, na hrbolech i v zatáčkách se chová nejistě, interiér vrže, řízení je gumové...
Celkový dojem - sociální škodovka s lepším motorem a božskou převodovkou.






Volkswagen Golf GTI 2.0 TSI
benzín R4, automat DSG
Asi nejpříjemnější překvapení. Převodovka viz Fabia. Auto je celkovou kvalitou jako jediné z levnějších značek srovnatelné s vyšší třídou zastoupenou BMW, MB a Audi. Všechno perfektně vyvážené, auto neskutečně živé, sedí jako přibité, neposkakuje, nenaklání se, nevrže... Jedním slovem (ehm) "Radost z jízdy". Přirovnal bych to k BMW 1 vyladěnému do sportovna. Jedinou výhradu mám k nastavení plynového pedálu, který při rozjezdu vůbec nereaguje v první třetině dráhy a až v půlce se začne pomalu rozjíždět. Za jízdy už je ok. Nelíbí se mi to, ale je to schválně - v Audi se plynový pedál choval úplně stejně.







Audi A7 3.0 TDi quattro
diesel V6, automat
Příjemné překvapení. Sice izoluje od okolí o malinký kousíček méně než MB CLS, ale vyvažuje to podle mě luxusnějším interiérem. Ten na mě působí skvěle, konečně někdo vymyslel přístrojovku a navigaci jinak a lépe. Mezi budíky je jemňoučký LCD display který všechno kreslí krásně barevně a ve 3D... nepůsobí to ale pouťově, ale opravdu luxusně. Škoda že nešlo srovnat ještě s nejnovějšími velkými BMW.... mezi MB a Audi by mě to asi hodně tahalo k Audině, i když Mercedes jsem měl vždy mnohem radši a je o chlup pohodlnější.





Jeep Grand Cherokee 5.7
benzín V8, automat
Ameeerika. Obrovské auto s obrovským motorem a obrovskými koly. Budíky pod nadpisem "Fuel economy" ukazují 17 a něco. Vepředu je hodně místa, vzadu je hodně místa i v kufru je hodně místa. Z ostatních aut je vidět většinou střecha. Tohle "SUV" už je tak velké, že začíná dávat smysl. Přes jámy a hrboly se člověk opravdu nebojí, auto se pohupuje a co je na cestě je mu jedno. Sedadla jsou ale SUVčkovsky tvrdší a potvrzují můj dojem že kupovat si SUV kvůli pohodlí je blbost. Jinak není co hodnotit - kdo si tohle auto koupí, přesně ví proč to dělá.






Škoda Superb 2.0 TSI
benzín R4, manuál
Plní očekávání. Zasloužilo by si silnější motor a automatickou převodovku. S BMW, Audi a MB se to nedá srovnat, ale je to lepší než Octavia. Vzadu je hodně místa. Všechno je mnohem kvalitnější než ve Fabii RS a to je dobře. Škoda že nebyl Passat pro srovnání.



Suzuki Swift 1.2
benzín R4, automat
Rozpačitý dojem. Jako nákupní taška to asi stačí, jako auto ne. Interiér a podvozek je celkem fajn, ale motor je velmi nedostatečný a převodovka strašná. Neumím si představit že bych se snažil někoho předjet na okresce, nedejbože na dálnici.



Suzuki Kizashi 2.4 CVT
benzín R4, automat CVT (variátor)
Stejně rozpačíty dojem jako Swift. Asi má ambice být levnějším konkurentem Octavie. Stejně jako u Swifta - interiér a podvozek OK, motor překvapivě líný. Bezstupňová převodovka je kapitolou sama pro sebe. Dojem z ní byl příšerný, ale možná to bude mnou. Poloha plynového pedálu prý odpovídá otáčkám motoru a upravuje se jen převod. Já jsem to při jízdě nevěděl a proto jsem sešlápnul plný plyn, auto začalo řvát, otáčky se přesunuli na hranici červeného pole a rychlost se postupně zvyšovala, dost pomalu. Možná kdybych dal méně plynu, zrychlovalo by to lépe. Opravdu ale chceme aby tohle musel řidič řešit?




Shrnutí:
Mercedes a BMW potvrdili to co jsem si o nich myslel dosud - to co dělají dělají opravdu skvěle. Velmi příjemně překvapilo Audi A7 a Golf GTI, motorem i Hyundai Genesis. Velmi nepříjemně překvapilo Alfa Romeo a Fabia RS. Suzuki potvrdilo že za málo peněz je velmi málo muziky.

1 Comments:

Blogger Unknown said...

Pokud máte možnost testovat vozidla nejrůznějších značek, zkuste třeba novou Toyotu GT 86. To je teprve mazec :-) za tu cenu je to sporťáček jak vínko

October 4, 2012 at 10:46 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home